Bai de plante

Băile de plante reprezintă un procedeu natural de tonifiere, ameliorare sau optimizare a funcțiilor organismului. Acestea constau în imersia generală sau parțială a corpului într-un vas cu apa caldă în care s-a turnat o cantitate calculată de fiertură sau infuzie de plante.
Băile de plante se bazează în principal pe acțiunea directă, la nivelul tegumentului, a diverselor principii active cu acțiune antiseptică, antiinflamatoare, cicatrizantă, fiind utile în boli de piele. Totodată,  tegumentul fiind destul de permeabil pentru unele substanțe active, acestea pot ajunge în zone subiacente și chiar transportate de către curentul sanguin în întreg organismul, fapt ce le recomandă și într-o serie de boli interne. 
Băile de plante au rolul de a ameliora:
 - circulaţia periferică;
 - afecţiunile şi deranjamentele sistemului nervos central şi periferic (stres, nevroze, astenii, nevrite şi polinevrite);
 - diverse boli de piele (troficitate şi fermitate tegumentară scăzută, scrofuloză, eczeme, seboree);
 - afecţiunile osoase şi ale articulaţiilor (reumatism, rahitism, artroză, gută);
 - stările de surmenaj, stres, insomnii;
 - tulburările nervoase;
 - tulburările metabolice;
 - anemiile.
Ca mod de extracție, se fac infuzii ori decocturi concentrate care se întroduc în apa de baie sau se introduc plantele mărunțite într-un săculeț de tifon care se ține în apa caldă din cadă.  Băile medicinale se recomanda numai după un prealabil control medical. Aceste băi se efectuează sub formă de cură, într-un număr stabilit de specialist, care se repetă la anumite intervale de timp și se reiau la nevoie.