Electroterapie

Electroterapia utilizează stimularea electrică de diverse intensități ca parte a tratamentelor fizioterapeutice. În general, tratamentul prin stimulare electrică furnizează un curent de joasă intensitate, perceput de bolnav sub forma unor pulsații, care acționează asupra mușchilor și terminațiilor nervoase. 
Curenții folosiți în fizioterapie (curenți diadinamici, curenți interferențiali, TENS, curent galvanic, curent de joasă frecvenţă, curent de medie frecvenţă, galvanizare, electrostimulare musculară și nervoasă) modulează percepția dureroasă la nivelul nervilor motori și senzitivi sau stimulează contracțiile musculare și implicit circulația sanguină cu efecte biochimice locale antiinflamatoare și miorelaxante. Tratamentul cu acești curenți terapeutici are efecte bune în afecțiunile neurologice și afecțiuni reumatismale. În cadrul secției de recuperare oferim următoarele proceduri de electroterapie:

Curenţii diadinamici se utilizează în:
 - Localizarea zonelor patologice inflamatorii şi degenerative; testarea zonelor mialgene; electrostimularea ţesuturilor ligamentare;
 - Sindrom simpatic; tulburări circulatorii; spasmoliză (contracturi musculare);
 - Tulburări trofice; artroze; artrite; osteocondilite; tulburări circulatorii; nevralgii ale zonei craniene;
 - Combaterea algiilor; în patologia aferentă zonei intestinale, abdominale, ginecologice;
 - Tratament post-chirurgical; mobilizarea articulaţiilor; terapie de motilitate; deformaţii; contuzii; periartrite;
 - Pareze; excitabilitate faradică; mialgii; lumbago; torticolis;
 - Paralizii flasce cu reacţii degenerative moderate;
 - Paralizii flasce cu reacţie degenerativă avansată; tratamentul întinderilor tendinomusculare.

Curenții interferențiali sunt indicați în:
 - Afecţiunile aparatului locomotor: stări postraumatice (algoneuro-distrofie, entorse, luxaţii, contuzii, hematoame), afecţiuni reumatismale (artrite, periartrite, artroze), discopatii, mialgii, neuromialgii, scolioze,cifoze, nevralgii şi nevrite, diferite sechele paretice ale membrelor;
 - Afecţiuni vasculare periferice, afecţiuni ginecologice, afecţiuni ale organelor interne.

Curentul Trabert este un curent de joasă frecvență cu impulsuri de frecvență 140 Hz și are un efect analgezic pronunțat și hiperemiant (creșterea circulației locale sanguine), fiind recomandat în:
 - Radiculopatii-hernii de disc lombare, cervicale;
 - Artroze;
 - Mialgii;
 - Periartrită;
 - Spondilită;
 - Stări posttraumatice (contuzii, entorse, luxatii, întinderi ligamentare).

Tratamentul cu ultrasunet produce un micromasaj la nivelul țesuturilor, asigurând o penetrare în profunzime a substanțelor antiinflamatoare sub formă de gel. În funcție de doză, poate să realizeze o încălzire a țesuturilor tratate. Acest tratament  de fizioterapie are efect decontracturant și de stimulare a circulației sanguine și are efecte în:
 - afecţiuni posttraumatice: fracturi, entorse, luxații, hematoame, algodistrofii posttraumatice;
 - afecţiuni reumatismale cronice cu procese aderenţiale (fibroze): poliartrită reumatoidă stadiul III – IV, spondilartropatii seronegative stadiul III – IV;
 - reumatism abarticular: miozite, miogeloze, periartrite, tendinite;
 - reumatism cronic degenerativ: artoze, spondiloze;
 - algoneurodistrofie stadiul III în aplicare pe ganglionul stelat;
 - nevralgii și nevrite, sechele nevralgice, distrofie musculară progresivă;
 - arteriopatii obliterante, angioneuropatii, boala Raynaud;
 - fibrozite, dermatomiozite, sclerodermie.

Terapia cu laser are multiple aplicații în fizioterapie, de la terapia durerii până la biostimularea celulară. O parte importantă a efectelor biostimulării laser sunt: diminuarea durerilor acute și cronice, accelerarea vindecării plăgilor cu favorizarea cicatricilor elastice, accelerarea formării și creșterii calusului, regenerarea mai rapidă a nervilor secționați. Tratamentul cu laser s-a dovedit a avea rezultate foarte bune în afecțiuni postraumatice î și afecțiuni reumatice. Laserterapia este o procedură de fizioterapie noninvazivă, iar acțiunea sa este aceea de a stimula țesuturile, având următoarele efecte benefice:
 - Analgezia;
 - Miorelaxarea, decontracura musculară;
 - Efect entiedematos;
 - Stimulare tisulară și a proceselor biologice;
 - Efect vasodilatator.

Magnetodiafluxul este indicat în:
 - Afecțiuni articulare;
 - Afecțiuni cardiovaculare;
 - Afecțiuni neuro – psihice.

Stimularea nervoasă electrică transcutanată (TENS) combate stările dureroase având diverse origini, stimulează musculatura, are efecte vasodilatorii și ajută la creșterea mobilităii articulațiilor.

Curenții de medie frecvență au efecte de stimulare musculară și acțiune analgetică, stimulează musculatura scheletică și au acțiune vasomotorie cu efecte decontracturante și miorelaxante.

Faradizarea utilizează curenți de joasă frecvență și se aplică în cazul leziunilor traumatice musculare, pentru gimnastica electrică a mușchilor care și-au pierdut funcțiile, în paralizii sau pareze flasce și în cazul atrofiilor musculare.

Băile galvanice combină principii ale hidroterapiei și electroterapiei, curentul fiind aplicat pacientului prin intermediul unor electrozi de carbon care sunt scufundați în cuve cu apă. Această terapie este recomandată în:
 - Afecțiuni ale sistemului nervos: nevralgii si nevrite diverse, pareze, paralizii;
 - Afecțiuni ale aparatului locomotor;
 - Afecțiuni ale aparatului cardiovascular.