0232 230 332
Lun-Vin 08:00 - 17:00
Sunați acum

0232 230 332
Locatia

Iasi, Str. Mitropolit Varlaam

Covid

TEST RAPID COVID-19 ANTIGEN (SARS-CoV-2) și TEST SEROLOGIC PENTRU DETERMINARE ANTICORPI IgM și IgG SARS-CoV-2

Postat: 2020-11-17 - Autor: Recumedis - Categoria: Covid

 

COVID-19 (devenit ulterior SARS-CoV-2) face parte din grupul Coronaviridae, un grup extins de virusuri care infectează atât animalele cât și oamenii. Această tulpină a fost identificată pentru prima oară în decembrie 2019 într-un focar de infecție din China (orașul Wuhan, provincia Hubei).

Atât pe teritoriul României, cât și în întreaga lume, noul coronavirus 2019-nCoV (SARS-CoV-2) provoacă o infecție, care poate lua forme ușoare, moderate sau severe sau în care pacientul poate fi asimptomatic. În timp ce majoritatea persoanelor cu COVID-19 au o boală necomplicată sau ușoară, altele vor dezvolta forme severe care necesită oxigenoterapie și aproximativ 5% vor necesita tratament într-o unitate de terapie intensivă. Cei mai mulți bolnavi în stare critică vor necesita ventilație mecanică. Cel mai frecvent diagnostic la pacienții cu infecții severe cu COVID-19 este pneumonie severă.

Modalitate de transmitere COVID-19:

Principalul mod de transmitere este de la o persoană la alta prin intermediul secrețiilor, eliminate de către persoanele infectate prin expirație atunci când strănută, vorbesc sau tușesc, în cazul în care nu se respectă o distanță de minim 1,5 metri sau nu se protejează prin purtarea măștii. Persoanele infectate asimptomatice par a reprezenta agentul transmițător cel mai activ la ora actuală dacă nu sunt respectate măsurile de izolare și/sau distanțare socială impuse de autorități. Virusul poate supraviețui în mediu de la câteva ore la câteva zile, în funcție de suprafață și condițiile de mediu și se poate transmite prin atingerea suprafeței contaminate apoi a gurii, nasului sau ochilor cu mâinile neigienizate.

 

 

(Sursa: O.B.B.C.S.S.R -Ghid practic orientativ pentru testarea de laborator in COVID-19)

Cele mai frecvente simptome ale infecției cu COVID-19 sunt:

  • febră
  • tuse uscată
  • respirație îngreunată
  • slăbiciune / oboseală
  • pierderea gustului și/sau a mirosului.

Unii pacienți mai pot prezenta: diaree, dureri de cap, congestie nazală sau dureri în gât. Aceste simptome sunt de obicei ușoare, cu debut treptat.

TESTELE RAPIDE DE DETERMINARE A ANTIGENULUI COVID-19 sunt utile pentru identificarea persoanelor care sunt infectate cu noul CORONAVIRUS  SARS COV-2 .

Testul rapid de determinarea a Antigenului COVID-19 cu prelevare din bazinul nazal, poate fi recoltat în orice moment al zilei, are o precizie de ± 98%,  iar rezultatul fiind obținut în aceeași zi.

 

 

TESTELE SEROLOGICE PENTRU DETERMINARE ANTICORPI IgM și IgG SARS-CoV-2 sunt utile pentru identificarea persoanelor care au fost expuse anterior virusului .

Exista posibilitatea ca o parte dintre persoanele care sunt infectate să nu prezinte semne și simptome, ceea ce face imposibil de știut câte persoane au fost de fapt infectate cu noul coronavirus atât timp cât testarile de tip RT-PCR se fac la persoane simptomatice. Este important să se cunoască dacă o persoană care nu a avut semne de boală, a fost anterior infectată astfel se poate urmări gradul de răspândire a bolii, dar se poate afla și dacă persoana și-a dezvoltat un răspuns imun.

Testarea serologica pentru COVID-19, se recomandă:

  • Pentru detectarea persoanelor care sunt asimptomatice sau cu simptome ușoare;
  • Pentru evaluarea statusului imunitar și în cadrul anchetelor epidemiologice pentru a evita răspândirea infecției;

Anticorpii de tip IgM sunt detectabili în serul pacienților începând cu ziua 5-7 de la debutul simptomelor și încep să scadă la 10-14 zile după debutul simptomelor. Anticorpii de tip IgG devin detectabili în ser începând cu zilele 10-14 persistând și după debutul infectiei.

Testul serologic pentru determinare antocorpi IgM și IgG SARS-CoV-2 cu recoltare proba sânge, poate fi prelevat în orice moment al zilei, are o acuratețe de ± 93%, iar rezultatul fiind obținut în aceeași zi.

PENTRU CLIENȚII CORPORATE, la încheierea unui contract, se pot negocia pachete PERSONALIZATE cu discount, în funcție de numărul de teste solicitate.

DIFERENȚELE DINTRE TESTELE

IgG/ IgM SI ANTIGEN

 

Laboratorul de analize medicale RECUMEDIS

Telefon fix 0332.882.865 (interior 103)

Fax: 0332.882.932

Mobil: 0788 240.531
E-mail:
secretariat@recumedis.ro; laborator@recumedis.ro

Programul de recoltare al laboratorului este urmatorul:

Luni-Vineri :Recoltare analize uzuale: 8:00 – 11:00
                      Închis pentru dezinfecție: 11:00 – 11:30
                      Recoltare analize teste SARS-CoV-2: 11:30- 14:00

                      Închis pentru dezinfecție: 14:00 – 14:30

                      Eliberare rezultate analize: 14:30-16:30